Irena Pozar
Irena Pozar är chefredaktör på Vecko-Revyn - som belyser sexuella trakasserier med en ny hashtag. Foto: Veckorevyn.com

Efter #metoo – nu kommer #anmälalla

1:50 min

Hashtagen metoo har cirkulerat världen runt i flera veckor och samlat miljontals vittnesmål om sexuella trakasserier. Nu startar magasinet Veckorevyn en ny hashtag som ska uppmuntra utsatta att våga anmäla.

Magasinet Veckorevyn vänder sig till unga tjejer och planerade redan för flera veckor sedan att lansera kampanjen #anmälalla som ska belysa sexuella trakasserier och sexualbrott.

Strax innan spred sig #metoo och tidningens kampanj blev uppskjuten.

– Den ska informera, stärka och guida kvinnor att anmäla sexuella övergrepp. Vi gör det dels genom att intervju utsatta kvinnor och både kvinnor som har anmält och de som inte har gjort det. Vi vill hitta kvinnor som alla vill identifiera sig med, säger tidningens chefredaktör Irena Pozar.

Under arbetets gång har hon och hennes kollegor mött utsatta kvinnor som inte anmält övergrepp och som i efterhand ångrar det.
De har också märkt att många utsatta kvinnor känner oro inför att anmäla, på grund av att det oftast visas en ensidig bild av rättväsendets arbete – något de hoppas få ändring på.

– Man hör ofta skräckexemplen och de friande domarna. Men många får bra bemötande av rättsväsendet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista