Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Digitala sjukjournaler dröjer

Publicerat måndag 6 november 2017 kl 06.00
"Stockholm har valt att börja med fyra olika informationsmängder"
(1:58 min)
Person sitter vid sin dator.
Stockholmarna väntar på att få e-tjänsten Journalen att fungera i sin helhet. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholms landsting annonserar tjänsten Journalen på nätet – men i praktiken är det svårt för patienter att ta del av sina journaler när de loggar in på 1177.se.

Patienter ska kunna logga in på 1177.se och se sin sjukjournal genom det nationella projektet Journalen. I Stockholm kan du i dag se dina anteckningar, diagnoser, provsvar, vårdkontakter och bokade tider.

Trots att det varit på gång i flera år är det fortfarande inte möjligt för stockholmarna att ta del av sina journaler på nätet.

– I dag ser det ut så här i Stockholm. Det är frustrerande, eftersom patienterna är rörliga, säger Sofie Zetterström, vice vd på Inera som koordinerar och utvecklar tjänsten.

Journalen är ett nationellt projekt, men olika landsting har bestämt att öppna delar av tjänsten i olika takt. 

År 2015 pågick en försöksverksamhet vid S:t Görans sjukhus som föll väl ut, och arbetet med att utveckla tjänsten pågår. Men i dag är det alltså inte möjligt för stockholmare att se journalerna i sin helhet.

Varför ser man bara en bråkdel av det här?

– Det är inte alla vårdcentraler och sjukhus i Stockholm som har startat, utan de har en plan för att successivt utöka, säger Sofie Zetterström.

– Det som gäller nu för patienterna är tålamod, säger Sofie Zetterström.

– Alla människor har rätt att få ut sin journal på papper. Att få ut den digitalt är än så länge inte en rättighet, utan en möjlighet. Men vi ser det som en viktig reform för att öka patienternas möjlighet att ha insyn i dokumentationen om sig själv.

Zetterström förklarar att alla landsting och regioner ställt sig bakom målet att all information ska vara tillgänglig för alla över 16 år till 2020.

Ansvarig för tjänsten, Mia Pettersson, berättar att patienterna önskar sig en fylligare tjänst. Hon berättar också att reaktionerna inte är oväntade. 

– Vi ser att invånarna, patienterna, trycker på. Man vill ju ha del av allting och man behöver inte vänta till år 2020, utan vi hoppas att det kan gå snabbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".