Sara Heelge Vikmång, socialdemokratiskt oppositionskommunalråd i Huddinge.
Sara Heelge Vikmång, socialdemokratiskt oppositionskommunalråd i Huddinge, Foto: Peter Johannson/Sveriges Radio

Huddinge förhandlar med kommunal om extratjänster

1:31 min

Socialdemokraterna i Huddinge vill att kommunen ska anställa fler personer på så kallade extratjänster i kommunen. En extratjänst är ett stöd från staten där kommuner eller föreningar får lönen betald om en långtidsarbetslös eller nyanländ flykting anställs.

– Vi har lämnat in ett förslag om att Huddinge kommun ska använda regeringens extratjänster och anställa fler personer i förskolan, skolan och äldreomsorgen och inom individomsorgen och det har vi gjort för att fler ska få in en fot på arbetsmarknaden men också för att stärka Huddinges välfärd, säger Sara Heelge Vikmång som är socialdemokratiskt oppositionskommunalråd i Huddinge.

Sedan i slutet av 2015 kan kommuner och föreningar ansöka om pengar för att anställa långtidsarbetslösa eller en nyanlända flykting. Den arbetssökande kan ha en extratjänst i max två år. Staten bidrar med lönekostnaderna och kommunen bidrar med en handledare.

I länet utnyttjar 16 av 25 kommuner stödet. Men det är olika hur många extratjänster kommunerna har. Till exempel jobbar 28 personer på en extratjänst i Botkyrka sedan i september.
I grannkommunen Huddinge var det 11 enligt arbetsförmedlingen.

Moderaten Daniel Dronjak, som är kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, säger att orsaken till att Huddinge kommun inte använt sig av stödet så mycket som andra kommuner är att kommunen redan har en fungerande verksamhet för långtidsarbetslösa.

 Men att kommunen nu förhandlar med facket om att anställa fler extratjänster i kommunen.

– Det handlar ju om att komma överens om hur de ska genomföras och at anpassa den statliga reformen till de vi redan gör som är i princip samma sak, och där är det detaljer vi ska lösa, både kommunal och kommunen vill att vi kommer fram med extratjänsterna, säger Daniel Dronjak.

Vad är en extratjänst?

En extratjänst innebär att en arbetssökande arbetar med jobb inom välfärden, offentlig, kulturell eller ideell sektor.

Extratjänster kan beviljas inom följande verk­samheter:

Sjukvården, skolan, barnomsorgen, äldre­vården och funktionshinderomsorgen som är offentligt finansierade.

Kommunala och statliga myndigheter under förutsättning att anställningen inte är inom verksamhet som erbjuder varor eller tjänster på en marknad.

Kulturell verksamhet och verksamhet för att bevara kulturarvet, ideella idrottsföreningar riktade till barn och ungdomar, registrerade trossamfund samt ideella föreningar med verksamhet som främjar social hjälpverk­ samhet eller omsorg av barn och ungdom.

Arbetsgivaren måste ha ett kollektivavtal eller ha tecknat försäkringar som är likvärdiga med förmåner enligt kollektivavtal i branschen.

Arbetsgivaren får inte ha sagt upp anställda, inom det yrkesområde som extratjänsten avser, på grund av arbetsbrist de senaste tolv måna­derna.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista