Matinspiratören och kokboksförfattaren Anette Rosvall /Foto: Sveriges Radio
Matinspiratören och kokboksförfattaren Anette Rosvall. Foto: Foto: Sveriges Radio

Hennes pris ska lyfta fram kvinnor i matbranschen

"En gala av, för och med kvinnor"
1:43 min

Matinspiratören och kokboksförfattaren Anette Rosvall startade den ideella föreningen Stella som nästa år arrangerar en gala för de bästa kvinnorna inom svensk gastronomi.

När det vankas prisutdelning i mat- och restaurangbranschen är det oftast män som prisas.

Det vill Anette Rosvall ändra på och därför har hon startat den ideella föreningen Stella, som kommer att dela ut pris till en kvinna inom branschen. 

– Vi vill lyfta tjejer och bara vara. Stella är av, för och med kvinnor, säger hon.

Hur gör ni för att förändra den skeva bilden av branschen?

– Vi vill visa hur stor del av den här världen som inte får utrymme. Det kommer bara vara tjejer på galan. När vi visar hur många duktiga kvinnor det finns så kommer det bli uppenbart att det är en skev verklighet.

 

Anettes blomkål med vitlökshummus

1 stort blomkålshuvud
Saltat vatten
2-3 dl olivolja
Fling- eller havssalt

VITLÖKSHUMUS
1 burk hummus
1 msk tahinipasta
3 vitlöksklyftor
saften och skalet från 1 citron
1 liten skvätt honung
salt och svartpeppar

TILL SERVERING
1 rejäl näve finhackad persilja

Lägg blomkålshuvudet helt med täckblad och allt i en kastrull med väl saltat vatten.

Låt kålen koka i cirka 15 minuter och lägg den sedan upp och ner i ett durkslag för att rinna av ordentligt.

Under tiden du väntar kryddar du hummusen. Mixa hummus, tahinipasta, vitlök, citronsaft och citronskal, honung, salt och peppar.

Smaka av med mer salt och peppar samt eventuellt lite extra honung.
Placera blomkålshuvudet i ett paket av aluminiumfolie, fodrat med ett bakplåtspapper.

Låt paketet vara öppet i toppen. Häll sakta och försiktigt över olivoljan - bara så mycket att huvudet hinner ta in oljan. Salta sedan ordentligt med fling- eller havssalt.

Ställ huvudet i ugnen på 225 grader. Det ska bli ganska rejält bränt i topparna samt få en gyllenbrun, hård yta. Då är det mjukt och följsamt inuti och färdigt att ta ut. Lyft försiktigt upp hela huvudet med hjälp av bakplåtspappret och lägg det på en skärbräda.

Riv bort bitar av blomkålen och doppa dem i vitlökshummus och hackad persilja.

Ur boken: Mat & vin: recepten, vintipsen och konsten att kombinera 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".