Anders Wiklund/TT
Snökaoset för snart ett år sedan skapade milslånga köer i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholm förbereder för vinterns snöröjning

Trafikkontoret: Extrema mängder snö kommer ta tid att snöröja även i år
1:25 min

Stockholms stad har god beredsakp inför vinterns kommande snörröjning och har tagit lärdom efter förra årets snökaos. Men om ett sådant extremt snöoväder inträffar igen, kommer det att ta tid att röja undan.

Stockholms stad har sjuårsavtal med tre entreprenörer för vinterhållning; Peab, Svevia och Tylömarks. I avtalet ingår tre uppdrag som rör halkbekämpning, snöröjning och snöbortforsling.

– Vi har en god beredskap, kommer det snö så kommer vi att hantera den, säger Erik Söderberg som är pressansvarig på Trafikkontoret.

Hur ser Stockholms stads beredskap ut i år?

– Vi kommer att gå ut med information på förhand, kanske lite mer än vad vi gjorde förra året.

– Vi har även ett samarbete med bland annat räddningstjänst och andra kommuner, vi har kommit överens om att gå ut gemensamt med råd till medborgarna inför stora snöoväder.

Vilka lärdomar har ni dragit från förra årets snökaos?

– När det kommer sådana extrema mängder som det gjorde 8-9 november förra året då kommer vi stå inför en utmaning även den här vintern.

– Det var en rekordmängd som kom och det tar mycket tid att få bort det. Men kommer det en mer normal mängd snö då har vi naturligtvis möjlighet att ta bort snön mycket snabbare, säger Erik Söderberg, pressansvarig på Trafikkontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".