elcykel
Stockholm ska gå över till elcyklar Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Överklaganden kan försena nya lånecyklar

0:58 min

Det är fortfarande inte säkert att de nya ellånecyklarna kommer att finnas i Stockholm i vår. Hela upphandlingen är överklagad och det är inte klart när domstolen kommer med besked .

I april nästa år ska de gamla lånecyklarna i Stockholm ersättas av ett nytt system, där cyklarna ska ersättas av elcyklar.

Företaget JCDecaux vann nyligen upphandlingen, och presenterade sina planer på att placera ut 5 000 elcyklar. Det är ungefär tre gånger så många som i det nuvarande lånecykelsystemet.

Men två företag har överklagat upphandlingen, och därmed stadens beslut att JCDecaux ska få uppdraget att driva verksamheten med lånecyklar.

Nu ligger ärendet hos förvaltningsrätten. Den domen kan i sin tur överklagas till Kammarrätten.

Det här innebär att det definitiva beskedet kan dröja så länge att de nya cyklarna inte placeras ut i tid.

Johan Sundman är projektledare på trafikkontoret i Stockholm. Han säger till P4 Stockholm att staden har reservplaner som innebär att det kommer att finnas lånecyklar i vår även om det nya systemet försenas av den pågående rättsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista