Nano och Linnea Henriksson hyllar Cornelis
1 av 8
Nano och Linnea Henriksson, några av artisterna som hyllar Cornelis.
Cornelis Vreeswijk.
2 av 8
Cornelis Vreeswijk. Foto: TT.
Moa Lignell på Musikplats Stockholm. Foto: Lars-Åke Gustavsson/Sveriges Radio
3 av 8
Moa Lignell är med på hyllningen till Cornelis Vreeswijk. Foto: Lars-Åke Gustavsson/Sveriges Radio
Nano i Musikplats Stockholm
4 av 8
Nano är också med på hyllningen till Cornelis Vreeswijk. Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.
Janne Åström.
5 av 8
Janne Åström & Medborgarna har i många år tolkat Vreeswijk och är såklart med vid hyllningen. Foto: Kasper Karlgren
Jack Vreeswijk inför Allsång på Skansen.
6 av 8
Även Jack Vreeswijk är med på hyllningen till pappa Cornelis. Foto: Cathrin Reth/Sveriges Radio
Linnea Henriksson.
7 av 8
Linnea Henriksson tar med sin favoritkvartett till Cornelis Vreeswijk-hyllningen. Foto: Lars-Åke Gustavsson /Sveriges Radio.
Fredrik Eliasson, programledare och producent för Musikplats Stockholm
8 av 8
Fredrik Eliasson, programledare och producent för Musikplats Stockholm Foto: Helen Ling Sveriges Radio

Nano och Linnea Henriksson hyllar Cornelis Vreeswijk

Den här veckan är det 30 år sedan Cornelis gick bort. I Musikplats Stockholm hyllas Vreeswijks minne. Nano, Linnea Henriksson och Jack Vreeswijk är några av artisterna som är med.

Den 12 november 1987 gick en av Sveriges största och mest älskade artister ur tiden. Cornelis Vreeswijk kom till Stockholm från Holland med sin familj och slog igenom med full kraft 1964. De samhällskritiska texterna varvades med de fräcka, de lyckliga sångerna med de sorgsna och tidlösheten i Vreeswijks uttryck har gjort att hans låtar lever vidare genom nya generationer.

– Jag älskar att förlora mig bort i historier och har alltid älskat Cornelis just för hans berättelser, alla livsöden man får följa genom hans musik, säger Linnea Henriksson som uppträder i Musikplatsens hyllningsprogram fredag 10 november.

Moa Lignell, Jack Vreeswijk och Janne Åström gör sällskap med Linnea Henriksson under den direktsända konserten. Liksom Nano, som slog igenom med låten Hold On i Melodifestivalen tidigare i år.

– Alla vet att jag inte tycker om att sjunga covers men för Cornelis gör jag det från hjärtat. Det är en ära att bli tillfrågad, säger Nano till Musikplats Stockholm.

Programledaren och producenten Fredrik Eliasson har tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären Cornelis – en hyllning. När den släpptes som podd i augusti i år gick den snabbt upp som mest lyssnade musikdokumentären på Sveriges Radio Play.

– Det är häftigt att intresset fortfarande är så stort och att så många än idag har en så stark relation till Cornelis, inte minst yngre generationer. Och artisterna jag bjudit in nu är glada över att vara med på hyllningen, säger Fredrik Eliasson.

– Det känns jättekul, såklart. Extra roligt att få göra den med Filip Jers Quartet, dagens svar på Jan Johanssons fina band som Cornelis spelade in min absoluta favoritskiva med - Grimascher och telegram, säger Linnea Henriksson.

Programmet sänds fredag 10 november klockan 11-13. Konserten startar klockan 11.30 och det är fritt inträde. Läs mer i vår Konsertkalender om hur du upplever spelningen på plats i Radiohuset.

Mer Musikplats Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista