Foto från Swede Hollow
Foto från Swede Hollow Foto: Lewis W Shine/Pressbild Dramaten

Pjäs om svenskgettot Swede Hollow

3:25 min

Svenskar var korkade och luktade illa. Nu blir historien om svenskarna i Amerika pjäs på Elverket i Stockholm.

Förra året släppte författaren Ola Larsmo romanen Swede Hollow, som fick stor uppmärksamhet. 

Boken handlar om några av alla de svenskar som sökt lyckan i Amerika. De allra fattigaste svenskarna har förpassats till en skitig och ofta översvämmad ravin mitt i St Paul, Minnesota, som kom att kallas för Svenska Dalen, Swede Hollow. 

Svenskar var korkade och luktade illa. Det var uppfattningen om de svenska invandrarna i svenskgettot Swede Hollow i St Paul, Minnesota, mot slutet av 1800-talet.

På onsdag den 8 november, lite mer än ett år efter att boken släpptes, har Swede Hollow premiär som pjäs på Elverket, Dramaten i regi av Alexander Mørk-Eidem. Och Ola Larsmo ser med spänning fram emot premiären.

– Det känns helt fantastiskt och det har varit otroligt spännande att sitta och titta på repetitionerna och se hur de här gestalterna har fått kött och blod. 

Scenrummet har gjorts om och publiken på Elverket kommer att ta plats mitt på golvet och sitta på kuddar runt om.

– Det är experiment-teater i den mening att det inte finns någon scen. Åskådarna sitter mitt i händelsernas centrum och skådespelarna springer omkring mitt ibland oss.

– Det blir så fint, som att vi själva har flyttats ned i Swede Hollow. Man får den känslan mycket starkt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista