Leif Östlings skatteuttalande når kringelstaden
Leif Östlings skatteuttalande når kringelstaden Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons & Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

#vadfanfårjag tog sig från Twitter till Södertälje

3:51 min

Södertälje har länets högsta kommunalskatt tillsammans med Botkyrka. Efter hashtagen #vadfanfårjag ville vi veta om södertäljeborna är nöjda med vad de får för skattepengarna.

Hashtagen #vadfanfårjag har gått varm på sociala medier och det beror på Leif Östlings uttalande i SVT efter att det kom fram att han, som ordförande i Svenskt Näringsliv, har placerat pengar utomlands för att undvika att betala skatt i Sverige.

När SVT konfronterade Leif Östling med det så svarade han: "Om jag betalar 20-30 miljoner i skatt varje år, vad fan får jag för pengarna?".

Därav hashtagen #vadfanfårjag där folk på sociala medier förklarar, och ibland ganska giftigt, för Leif Östling vad han kan förvänta sig att få för skattepengarna. Ett samhälle, skola och äldreomsorg. Bland annat.

Vi ville prata mer om det här så vi kollade upp vilken kommun i Stockholms län som har högst kommunalskatt och enligt SCB är det Södertälje och Botkyrka. Där ligger kommunalskatten på 32,23 kronor per intjänad hundralapp.

Vi drog lott och det blev Södertälje så P4 Stockholm åkte dit och frågade folk på Storgatan i Kringelstan om de är nöjda med vad de får för länets högsta kommunalskatt. Åsikterna gick isär:

– Jag hoppas att det går till bra saker och jag har ingenting emot att betala skatt, sa en kvinna som vi träffade i Södertälje Centrum.

– Han har kanske lite rätt i det han säger, vart fan går våra pengar? Sa en man som stannade till.

– Det finns gamla och sjuka som behöver hjälp så håll inte på och plantera blommor för tusentals kronor på somrarna. Människoliv måste gå före, tyckte en annan kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista