Varje besök på vårdcentralen kommer att registreras från och med årsskiftet.
Varje besök på vårdcentralen kommer att registreras från och med årsskiftet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholm snart ikapp med att införa e-journaler

0:46 min

Prostatacancerförbundet är kritiska till att införandet av tjänsten Journalen på nätet dröjer i Stockholms landsting. Men nu lovar landstinget att det ska fungera även här i länet från årsskiftet.

Patienternas möjlighet att äntligen få en ökad insyn i dokumentationen om sig själva och vara delaktiga i vård och behandling är betydelsefullt för medlemmar i Prostatacancerförbundet, säger ordförande Kjell Brissman. 

– Vi som patientorganisation tycker definitivt att det tar för lång tid för många landsting och Stockholm är ett av dem.

Daniel Forslund som är landstingsråd för Liberalerna med ansvar för digitalisering och innovation, håller med. 

– Det har gått lite långsammare än vi hoppats på. Men det stora skiftet kommer att ske nu under de sista månaderna i år. Vi i Stockholm har satt årsskiftet 2017/2018 som slutdatum för ett införande av den här tjänsten. Och det blir ett krav så att ingen ska kunna komma utanför det här systemet utan det här är en viktig fråga för transparens och delaktighet.

– Det är väldigt viktigt, vi vill följa vår egen utveckling som förs på 1177.se . Och det gäller att gå in och lägga in uppgifter efter varje besök som vi patienter gör, säger Kjell Brissman ordförande i Prostatacancerförbundet.

I Stockholm har hittills 700 vårdgivare aktiverat tjänsten och ytterligare ett antal hundra återstår att göra det innan årsskiftet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista