Tunnelbanetrafik
Det nya signalsystemet för röda linjen skrotas (Arkivbild). Foto: Claudio Bresciani/TT

SL häver kritiserat avtal om nytt signalsystem

2:04 min

SL häver det kritiserade avtalet för det nya signalsystemet för tunnelbanans röda linje. Nu krävs leverantören på miljonbelopp i vite.

Systemet skulle möjliggöra tätare trafik och fler avgångar men har varit kraftigt försenat. Avtalet tecknades redan 2010 och skulle sjösättas sent 2013.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat att SL övervägt att riva upp avtalet ett tag. Nu skrotas alltså kontraktet med den italienska leverantören Ansaldo, något som DN var först med att uppmärksamma.

Hela projektet skulle innebära nya tåg och en ny depå och hor hittills kostat 5,7 miljarder kronor. Men SL litar inte på att leverantören kan leverera vad de lovat.

– Det föreligger fundamentala brister i Ansaldos leverans och vi litar inte på att Ansaldo kan leverera enligt avtalet, därför häver vi kontraktet, säger Caroline Ottosson, chef trafikförvaltningen och vd AB SL, i ett pressmeddelande.

Enbart signalsystemet har kostat 500 miljoner kronor och landstinget kräver Ansaldo på 300 miljoner för förseningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista