Boktips
Veckans boktips. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Boktipsarna

Läsning som ger hopp och tröst

4:49 min

Sorgliga böcker om svår förlust kan ändå inge hopp och tröst. Det menar bibliotekarie Emilia Forssblad som tipsar om tre böcker på temat.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

En av böckerna som bibliotekarie Emilia Forssblad tipsar om är Gör vad du vill av norrmannen Erlend Loe. En bok som Emilia själv fick i julklapp av sin bror för tio år sedan.

Boken handlar om Julie som stannar hemma när hennes föräldrar och lillebror ger sig ut på en resa. Planet som hennes familj reser med störtar och Julie blir lämnad ensam kvar. Men trots att det är en sorglig historia så inger den en massa hopp menar Emilia.

– Dels så gråter man när man läser den här boken för att man känner så med Julie. Och man gråter för att det är så jobbigt och man förstår verkligen hennes saknad men sedan gråter man för att det slutar så hoppfullt.

– Den slutar så fint och lite oväntat och är något av det finaste jag läst!

De andra två böckerna Emilia tipsar om är Sent i november av Tove Jansson och Vakuum av Mia Öström.

Vakuum handlar om sorgen efter att ha förlorat en anhörig som tagit livet av sig. Men som även den slutar hoppfullt.

– Den är väldigt poetiskt skriven och en fin beskrivning av att det inte finns några mallar för hur vi ska sörja. Alla sorgeprocesser är individuella och det tycker jag Mia Öström beskriver väldigt bra i den här boken, säger Emilia.

Boktipsen 13/11 

Vakuum av Mia Öström
Gör vad du vill av Erlend Loe
Sent i november av Tove Jansson

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista