Deeq Hashim, Abdulkadir Bulhan och Nicole Etminan vid Möjligheternas plats i Sollentuna.
Deeq Hashim, Abdulkadir Bulhan och Nicole Etminan vid Möjligheternas plats i Sollentuna. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

De ska motivera unga arbetslösa till jobb

Abdulkadir Bulhan: Vi kan vara brobyggare
1:29 min

Unga som varken jobbar eller studerar riskerar att hamna i utanförskap. Nu ska ett nytt projekt i Sollentuna söka upp ungdomar och motivera dem att plugga eller söka jobb.

Föreningen Möjligheternas plats i Sollentuna menar att de, till skillnad från en myndighet, lättare kan vinna ungdomarnas förtroende.

– Vi kan ta tid på oss att bygga relationer, det kan inte myndigheter göra, säger föreningens ordförande Abdulakdir Bulhan. 

Enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor finns det troligtvis drygt 400 unga mellan 20 och 24 år i Sollentuna som varken jobbar eller pluggar. Det är just dem som föreningen Möjligheternas plats vill nå.

Projektet är ett samarbete med kommunala bostadsbolaget Sollentunahem och Allmänna arvsfonden. Med hjälp av ungdomsambassadörer ska man söka upp arbetslösa unga och med olika aktiviteter ska man sedan stärka deras självkänsla, så att de på sikt är motiverade att söka jobb eller utbildning.

En av dem som håvats in i projektet är 19-årige Mohannad Khalaf från Tureberg, som nu har börjat gå på jobbintervjuer.

Jag tror på det här projektet, det har hjälpt mig som människa. Jag känner själv att jag har utvecklats och för en månad sedan hade jag till exempel inte vågat gå till en arbetsplats och fråga om de kan ta emot spontana cv:n. 

Vad har de gjort för att ge dig det självförtroendet?

– De har gett mig råd och tips, att jag inte har något att förlora och att det bara är att gå in och köra. Det är igen fara om du får ett nej, säger Mohannad Khalaf. 

Insatser för unga som varken jobbar eller pluggar finns idag - men problemet är att de som sitter hemma och inte söker hjälp aldrig nås av dem, menar Albdulkadir Bulhan.

– Ungdomarna befinner sig på ena sidan och insatserna finns på den andra, och någonstans däremellan så möts de inte. Och det är där som vi tror att vi kan vara brobyggare. För väcker vi intresset så tror vi att många av de här ungdomarna kommer att komma in på den öppna arbetsmarknaden, säger Abdulkadir Bulhan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".