Brand Stureplan
1 av 2
Branden på Stureplan startade på en byggarbetsplats. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Räddningsarbete
2 av 2
Branden i korsningen Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan är nu under kontroll. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Branden i city är släckt

1:36 min

Storbranden vid Stureplan är nu släckt. Bedömningen är att det inte finns någon akut risk för att fastigheten ska rasa samman.

Branden var under kontroll under kvällen och räddningstjänsten kunde dra ner på folk efterhand.

– Vi har under efter natten här trappat ner ganska mycket med personal på plats. Det har gått åt rätt håll kan man säga, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar.

Med hjälp av en kranbil har brandmännen lyft på takplåtar och bråte och kommit åt mindre brandhärdar och glödbränder.

– Vi har läget under full kontroll. Vi fortsätter arbeta med eftersläckning och bevakning av fastigheten, säger Jarmo Carlsten.

Larmet om branden på Jakobsbergsgatan kom vid femtiden på tisdagsmorgonen och stora delar av Stureplan spärrades av.

Länge var det stor risk att branden skulle sprida sig och har krävt enorma resurser personalmässigt. Förutom Brandkåren Attunda och Södertörns brandförsvarsförbund har Storstockholms brandförsvar fått hjälp av brandmän från Norrtälje, Uppsala och Enköping.

– Vi har ett bra samarbete med övriga regioner som hjälper till, förklarar Jarmo Carlsten.

Den akuta rasrisken har avtagit efter att experter på plats bedömt att huset inte kommer att kollapsa. Under förmiddagen avslutade brandförsvaret insatsen och lämnade över ansvaret för huset till fastighetsägaren.

Det är ännu oklart vad som startade branden men inledningsvis utreds mordbrand.

- Vår bedömning är att vi inte kommer kunna gå in och göra någon undersökning under dagen, eftersom det fortfarande är för varmt, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista