Elev i skola
Insatser i skolan och godkända betyg är nyckeln till att unga tar sig in på arbetsmarknaden, enligt MUCF. Foto: JESSICA GOW / TT

Godkända betyg ungas biljett till jobb och studier

1:36 min

Tidiga insatser i skolan är lösningen för att förhindra att tusentals unga hamnar i utanförskap med vare sig jobb eller studier.

Att gå ur skolan med fullständiga betyg är avgörande, säger Fredrik Wikström, projektledare för "Tema Unga" vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

– Att ha en gymnasieexamen är en inträdesbiljett i arbetslivet, det är krav som arbetsgivare ställer. Och har man inte fått ett tillräckligt stöd i skolan hamnar man efter, säger Fredrik Wikström. 

I morse berättade P4 Stockholm att ett nytt projekt i Sollentuna ska motivera unga arbetslösa till jobb eller utbildning. Statistik från MUCF visar att runt 17 000 unga mellan 16 och 24 år i Stockholms län varken jobbar eller pluggar.

Många aktiviteter för de här ungdomarna riktar sig till dem som redan har gått ur skolan, men insatser bör göras betydligt tidigare, menar Fredrik Wikström.

Redan i grundskolan kan man se vilka barn och ungdomar som behöver extra stöd. Att tidigt kunna prioritera resurser i skolan tror jag är en nyckelfråga.

Många unga som varken jobbar eller pluggar riskerar att fastna i en dold arbetslöshet. Särskilt utsatta är personer med utländsk bakgrund, funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa, och unga med ofullständiga gymnasiebetyg.

Mohannad Khalaf, 19, från Sollentuna har varit arbetslös sedan han gick ut gymnasiet med ofullständiga betyg i våras. Nu deltar han i jobbprojektet i Sollentuna och framöver vill han läsa upp sina betyg och sedan fortsätta att plugga.

– Jag har inget drömjobb, men jag har blivit väldigt imponerad av andra och ser upp till vissa jobb, till exempel försvarsadvokat. Det verkar skitkul. Så det är några jobb jag får tänka på, säger Mohannad Khalaf.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista