Helena af Sandberg, Lena Endre, Marie Göranzon och Sofia Helin är bland de 456 kvinnorna i uppropet.
Helena af Sandberg, Lena Endre, Marie Göranzon och Sofia Helin är bland de 456 personerna i uppropet. Foto: Sveriges Radio (samtliga bilder)

456 skådespelare i upprop mot sexuella trakasserier

"Vi har fått nog av sexuellt våld" så lyder rubriken på det upprop som 456 svenska kvinnliga skådespelare skrivit under och som publicerats i Svenska dagbladet.

Uppropet riktar sig mot regissörer, produktionsbolag, teatrar och politiker och menar att alla dessa olika makthavare har misslyckats med att komma tillrätta med problemen. "Vi kräver att arbetsgivare (filmbolag, teatrar, bokförlag och tv-kanaler) slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare," skrivs det bland annat.

Bland de som skrivit under finns Marie Göranzon, Lena Endre och Evin Ahmad.

I texten lämnas också ett flertal anonyma vittnesmål som visar på de sexuella trakasserier och övergrepp som skådespelarna varit med om.

De som undertecknat skriver också att de inte kommer ge några intervjuer om uppropet, men att fler berättelser finns sparade och att de kommer att läsas upp vid ett senare tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista