Unga stockholmare tittar ut över Rågsved.
Unga stockholmare tittar ut över Rågsved. Foto: TT

Oförändrat antal unga som varken arbetar eller studerar

1:41 min

Uppskattningsvis 36 000 unga i Stockholms län varken arbetade eller studerade förra året. Siffran är, trots insatser, stabil.

Statistiken från Utredningen för samordning av unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) visar samma siffran - år efter år, säger Katarina Danielsson, sekreterare i utredningen.

– Den här gruppen har varit ganska konstant under en längre tid och det har gjorts jätte många insatser och reformer. Man har jobbat aktivt med det här men man har inte minskat gruppen.

Siffrorna bör man ta som en uppskattning, säger Katarina Danielsson - i synnerhet i Stockholmsområdet.

– Svårigheterna med Stockholm är naturligtvis att här har man en stor inflyt. Det är svårt med kartläggningen i stora städer - naturligtvis. Vissa grupper kanske vi missar helt för att de kanske inte finns i de offentliga kanalerna där vi är ute och jobbar. Och där måste man som verksamhet titta på hur man når den gruppen för att det betyder inte att de inte behöver hjälp eller stöd.

Sedan 2015 har alla kommuner i Sverige fått ansvar att följa upp och erbjuda insatser till alla mellan 16 och 20 år som varken arbetar eller studerar. Stockholm har dessutom ett unikt och gemensamt IT - system som kontinuerligt uppdateras och där ser man vilka som har avbrutit studierna. Men man når ändå inte många av dem. På en del platser har man därför försökt hitta andra lösningar.

P4 Stockholm har lyft upp verksamheten i Sollentuna men det finns andra i till exempel Norrtälje och Österåker som arbetar på ett likande sätt, säger Katarina Danielsson.

– Det de framför allt satsat på verksamhet för ungdomarna som är neutral. Där det inte är en myndighet eller en skola eller någon plats där man känner att man har misslyckats några gånger förr - utan en neutral arena där som ungdom kan jobba med andra delar än vad man varit van vid.

I slutbetänkandet som presenteras i slutet av februari kommer samordnaren att lyfta de insatser som bland annat civilsamhället erbjuder, men också det arbete som skolan, socialtjänsten sjukvården och näringslivet bidrar med. Det handlar om att fånga problemen tidigt och att erbjuda individuella lösningar, säger Katarina Danielsson.

– När ekonomin är god och de fortfarande inte kommer ut i arbete eller studerar måste vi göra det på något annat sätt, helt enkelt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista