Alice Bah Kuhnke och Dramaten
Alice Bah Kuhnke kallar till sig teaterchefer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter uppropet kallas teaterchefer till kulturministern

0:34 min

Efter uppropet i Svenska Dagbladet säger nu kulturminister Alice Bah Kuhnke att hon ska kalla till sig chefer för Dramaten, Riksteatern och Kungliga Operan.

– Den tystnadskultur som uppenbarligen råder, och som skapar förutsättningar för att det här bara fortsätter och fortsätter, den har ju ledningen ett stort ansvar för. Vi måste nu gå från en hashtagg till konkret förändring, säger Alice Bah Kuhnke i SVT Aktuellt.

Fler än 400 skådespelare står bakom uppropet, där det även har framkommit anonyma berättelser om grova kränkningar och sexuella övergrepp inom teater- och filmbranschen.

Uppropet riktar sig mot regissörer, produktionsbolag, teatrar och politiker och menar att alla dessa olika makthavare har misslyckats med att komma tillrätta med problemen. 

Vi kräver att arbetsgivare (filmbolag, teatrar, bokförlag och tv-kanaler) slutar att skydda, anställa och tjäna pengar på förövare.

Bland de som skrivit under finns Marie Göranzon, Lena Endre och Evin Ahmad.

 Alice Bah Kuhnke kräver att cheferna berättar hur planen ser ut.

– Hur ska de komma tillrätta med sina problem på sina scener? Hur ska de komma tillrätta med alla de frilansare, alla de utsatta, alla de som inte vågar berätta eller till och med de som har berättat men ändå har ledningen inte agerat. Det är helt sjukt att det här bara fortgår, säger hon till SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista