Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg.
Sven-Erik Österberg. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Han blir länets nya hövding

Sven-Erik Österberg har utsetts till ny landshövding. Han tillträder 1 februari.

– Det ska bli både spännande och roligt, säger Sven-Erik Österberg i en kommentar. 

Stockholms län är ett län med stark tillväxt, men också med utmaningar, inte minst bostadssituationen och infrastrukturen.

Österberg är idag landshövding i Norrbotten.

Under hösten utsågs Thomas Bodström till landshövding i Stockholm men utnämningen drogs tillbaka efter kritik som rörde hans agerande som styrelsemedlem i det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Sven-Erik Österberg efterträder Chris Heister, vars förordnande gick ut 31 augusti. 

"Sven-Erik Österberg har en bred erfarenhet och engagemang i många frågor, och har lett arbetet på länsstyrelsen i Norrbotten under de senaste fem åren. Sven-Erik har en gedigen erfarenhet av ledarskap och det är glädjande att regeringen beslutat att utse honom till landshövding i Stockholms län", säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), i en kommentar.

Sven-Erik Österberg

Sven-Erik Österberg, född 1955, satt i riksdagen för Socialdemokraterna under perioden 1994 till 2012 med undantag för åren 2004–2006 då han var biträdande finansminister.

I riksdagen var han bland annat ordförande i arbetsmarknadsutskottet, ordförande i finansutskottet och gruppledare för Socialdemokraterna.

Sven-Erik Österberg är idag landshövding i Norrbottens län.

Fakta: Länsstyrelsen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista