Kerstin Lithner (till höger) och Amanda Glans (till vänster), tillsammans i  P4 Stockholms studio.
Kerstin Lithell (till höger) tillsammans med producenten för Storydox, Amanda Glans (till vänster). Foto: Sebastian Folcker/SR

Hon förlorade två söner i heroinmissbruk

2:55 min

I över trettio år har Kerstin Lithner varit tyst om sina två söners heroinmissbruk som krävde deras liv. Nu berättar hon om det från scenen.

En gråkall novemberkväll fick Kerstin Lithner beskedet att hennes ena son hade gått bort. Tre år senare förlorade hon sin andra son. Båda två hade missbrukat heroin under en lång tid.

– Det var en berg- och dalbana. Den ena kunde vara drogfri under tiden den andra var i missbruk och tvärtom. Det blev vår familjehemlighet, säger Kerstin Lithner.

Under flera år berättade Kerstin Lithner inte för sina vänner om sönernas missbruk. Hon minns till exempel en gång när hon tillsammans med en väninna gick förbi sin ena son, påtänd på stan, och låtsades som ingenting.

– Man tar på sig en väldig skuld, som att man är en dålig förälder. Som att man har misslyckats i sitt föräldraskap.

Varför känner man så?

– Fördomarna från andra som inte har drabbats, som tror att det är på ett visst sätt – att missbrukare kommer från hem med hugg och slag. Så är det inte.

Nu väljer Kerstin Lithner att ändå berätta sin historia och hon gör det från teaterscenen som en del av projektet Storydox, där människor som sällan hörs i det offentliga får berätta sin historia.

 – Desto mer jag mer berättar lättar den här gråt.. Man vill ju bara gråta egentligen. Jag hoppas att det ska ge andra föräldrar mod att tala om det, säger Kerstin Lithner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista