Lista med namn.
Namninsamlingen till folkomröstning Norrtälje Foto: Thomas Artäng

Norrtälje röstar om skolor och glesbygd

2:04 min

På söndag är det dags för kommuninvånarna att ta ställning till glesbygdsskolornas framtid och ett kommunalt glesbygdsprogram i en rådgivande folkomröstning.

Nedläggningen av ett antal småskolor 2016 ledde till stora protester vilket ledde till att en namninsamling startades för en folkomröstning i frågan.

Insamlingen gav tillräckligt många underskrifter för att kommunfullmäktige måste ta upp frågan om att säga ja eller nej till en omröstning. I april i år beslöt man att folkomröstning skulle ske och i helgen är det dags för 50 000 röstberättigade att säga ja eller nej till följande fråga:

"Vill du att Norrtälje kommun ska behålla och utveckla alla glesbygdsskolor samt upprätta ett kommunalt glesbygdsprogram med helhetsperspektiv över kommunens samtliga områden?"

Att folkomröstningen skulle rädda de redan nedlagda småskolorna Björkö-Arholma och Herrängs skola är dock tveksamt.

Kommunen har fattat beslut om att lägga ned Rånäs skola, men den är inte nedlagd än. Orsaken är att skolan i Rimbo där eleverna ska gå sen inte är klar än.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Ulrika Falk sa redan i våras att man kan inte ha en rådgivande omröstning om något som redan är bestämt sedan 2016. 

Artikeln är redigerad och rättad, 10 november kl. 11.10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista