Johanna Atterby
1 av 5
Johanna Atterby Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
Johanna Atterby med vän
2 av 5
Johanna Atterby med en av hennes bästa vänner i Peking. Foto: Privat
Johannas hus
3 av 5
Huset i Peking där Johanna bodde ett tag. Foto: Johanna Atterby
Gata i Peking
4 av 5
Gatan som Johanna bodde på i Peking. Foto: Johanna Atterby
Johanna Atterby
5 av 5
Johanna Atterby tillsammans med några studenter och Kinas fd president Hu Jin Tao, då han besökte Peking University. Foto: Privat

Johanna har bott i Kina i tio år

1:56 min

Johanna Atterby från Stockholm åkte till Peking på ett stipendium för att studera i ett år. Men hon förälskade sig i staden och människorna och blev kvar i tio.

Peking University, som Johanna Atterby studerade vid, är ett av de två populäraste och mest prestigefyllda universiteten i Kina.

Som utbytesstudent kände hon själv ingen större press men blev däremot snabbt varse om hur tufft det var för hennes kinesiska studiekamrater. 

 --Jag fick höra att elever valde Kemibyggnaden på Peking University, när de skulle hoppa för att ta livet av sig.

– Det var jätteobehagligt att det var allmänt känt att det var sådan stor press så att varje år var det helt enkelt elever som inte orkade längre och valde att hoppa från byggnaden. Det kändes helt absurt, säger Johanna. 

 Eleverna kom från mindre orter och i sina hemskolor hade de varit bäst. Vilket krävdes för att komma in på Peking University. Väl där insåg de att alla andra var lika duktiga om inte bättre. Vilket skapade oerhörd press. Till det även förväntan från släkt och familj. 

– Man fick hela tiden höra de här hemska historierna och det var hemskt när man tänkte efter.

Med tiden lärde sig Johanna att älska staden och människorna och efter färdig examen valde hon att bosätta sig i Peking och arbeta på ett kinesisk bolag. 

– Att flytta till Peking var ett enkelt beslut. Det svåra beslutet var att bestämma sig för att flytta hem till Sverige igen. Det var mycket värre, säger Johanna.

Nu har hon varit tillbaka i Stockholm sedan februari och väntar på att hennes Taiwanesiske pojkvän ska få uppehållstillstånd och kunna flytta hit. Men om de blir kvar i Sverige vet hon inte.

– Vi får väl se hur han trivs här, säger hon och skrattar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista