vuxenutbildning för UVAS
Moderaterna i Stockholm föreslår vuxenutbildning för unga som varken arbetar eller studerar. Foto: Alexander von Sydow / TT

M vill ta krafttag om hemmasittare

Oppositionsborgarrådet: Det gäller att ge framtidshopp
1:29 min

Stockholmsmoderater ser vuxenutbildningen som en viktig insats när det gäller att rusta unga som varken arbetar eller studerar. Samtidigt vill de ge starkare resurser åt den ordinarie skolan.

Moderaterna i Stockholm reagerar på P4 Stockholms rapportering om att inga åtgärder biter på den siffra på över 36 000 unga i länet som varken arbetar eller studerar.

– Vi är inne i en brinnande konjunktur men ändå ser vi att var tionde ungdom i Stockholm varken arbetar eller studerar. Här måste vi göra krafttag. Vi kommer att behöva många gymnasieingenjörer och undersköterskor för framtiden och därför tror vi just på vuxenutbildning som ett sätt. Sedan måste vi jobba uppsökande så att vi når de som vi idag inte når, säger Anna Köning Jerlmyr, oppositionsborgarråd.

En starkt växande Stockholms region och arbetsmarknad kommer att behöva dessa människor. Vi ska inte låta den potentialen gå till spillo.

Det handlar om ett flertal utbildningar i innehåll och form som kan passa de individuella behoven.

– Vi vet också vilka yrken som behövs i regionen – så man bör börja därifrån, säger Anna Köning Jerlmyr och fortsätter:

– Det finns kommuner i länet som kan garantera arbete om man fullföljer utbildningen och det har visat sig att vi har många branscher idag som behöver arbetskraft. Men som saknar kompetenta människor. Det kan vi möjliggöra genom utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".