Migrationsverket
Mer information om sekretess ska få fler asylsökande att berätta om sexuella övergrepp. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Så ska Migrationsverket få fler att prata om övergrepp

Migrationsverket: Vi förstår att det är svårt att prata om
1:28 min

Med mer information om sekretessen och vad som kan bedömas som skyddsskäl ska Migrationsverket få fler asylsökande att berätta om sexuella övergrepp.

I slutet av juni presenterade Migrationsverket ett rättsligt ställningstagande kring asylutredningar av kvinnor som kan ha utsatts för förföljelse på grund av kön, som till exempel våldtäkter, könsstympning eller påtvingade aborter.

I dokumentet finns riktlinjer till handläggarna. Förutom att informera ordentligt om sekretessen poängteras också att det är viktigt att få de asylsökande att känna sig trygga och ge att dem den tid de behöver.

– Vi har en utredningskyldighet, men den sökande har också en skyldighet att berätta, säger Josefin Löfgren, processledare på Migrationverkets kvalitetsavdelning och fortsätter:

– Vi har så klart förståelse för att det inte alltid är lätt att prata om till exempel sexuella övergrepp. Men att informera den sökande om att det inte är något farligt tror jag är viktigt.

Som P4 Stockholm berättade på måndagen vågar många asylsökande inte vittna om de sexuella övergrepp de varit med om, trots att det kan vara skäl för uppehållstillstånd.

Ofta börjar asylsökande berätta om eventuella sexuella övergrepp sent under asylprocessen, ofta när de redan har fått avslag.

Men det går att få uppehållstillstånd om man förklarar varför man inte tidigare har berättat.

– Och är det en godtagbar förklaring så ska det inte ligga till grund för ett avslag, säger Josefin Löfgren.

Anders Sundquist är chefsjurist vid Rådgivningsbyrån för asylsökande.
Han tycker att de nya riktlinjerna är bra. Men samtidigt tycker han att Migrationsverket inte tar tar tillräcklig hänsyn till att det råder så mycket tabu kring sexuella övergrepp.

– Man tycker normalt att en kvinna borde ha förstått att det här inte är något problematiskt att prata om i Sverige. Och det vi ser är ju att Migrationsverket i viss utsträckning säger att de inte ser att det finns någon giltigt ursäkt till att man inte har berättat om det här tidigare, säger Anders Sundquist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".