Foto: Scanpix.
Totalt rökförbud väntar anställda på sjukhus och vårdcentraler.

Stockholm ska bli rökfritt 2025

1:00 min

Stockholms Stad har nu planer på att ställa sig bakom initiativet "Rökfritt Sverige 2025", som går ut på att minska andelen rökare till fem procent.

Det är redan närmare 170 organisationer, myndigheter och företag som ställt sig bakom initiativet "Tobacco Endgame", eller Rökfritt Sverige 2025. Deras gemensamma krav är ett politiskt beslut om en plan för hur Sverige ska kunna bli rökfritt fram till år 2025.

Bland de som ställt sig bakom initiativet finns till exempel Cancerfonden, Vårdförbundet och Unga Allergiker. Stockholms läns landsting har också anslutit sig, liksom flera andra landsting. Men bland de drygt 30 kommuner i landet som är med finns bara en i Stockholms län, Botkyrka.

Men nu planerar alltså även Stockholm att ställa sig bakom "Tobacco Endgame". Enligt socialförvaltningens förslag blir målet för Stockholms del att minska andelen rökare bland stadens invånare från nuvarande nio till högst fem procent.

Den 14 november ska politikerna i Stockholms socialnämnd ta ställning till förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista