Stockholmslandstingets ambulanshelikopter på uppdrag (arkivbild).
Stockholmslandstingets ambulanshelikopter på uppdrag (arkivbild). Foto: Bertil Ericson/TT

Dåligt väder stoppar ambulanshelikoptern

1:21 min

Flytten av länets ambulanshelikoptrar från Gustavsberg till Norrtälje har på kort tid inneburit betydligt fler flygstopp på grund av dåligt väder jämfört med tidigare. Men chefspilot Tommy Hellström säger att det gått för kort tid för att säga något säkert.

Den 16 september flyttade helikoptrarnas bas från Gustavsberg på Värmdö till Mellingeholms flygfält utanför Norrtälje. 

Fram till den sista oktober, alltså på en och en halv månad, har dåligt väder stoppat helikoptern från att lyfta från Norrtälje hela 17 gånger, jämfört med fyra gånger under samma period förra året.

Det visar siffror från Stockholms läns landsting, som tidningen Mitt i tagit del av.

Men Tommy Hellström, chefspilot på Scandiavian Medicopter som flyger ambulanshelikoptarna, ser väderproblemen i Norrtälje som till största delen en tillfällighet.

– Det går inte att säga säkert efter så kort tid att det är sämre väder i Norrtälje. Min gissning är att det behövs säkert tio års meteorologiska data för att kunna slå fast någonting definitivt, säger han till P4 Stockholm.

 

FAKTA:

•16 september flyttade ambulanshelikoptern från Mölnviks flygplats där den utgått från i över två decennier.

•Landstinget beslutade, efter flygplatschefens larm om bristande säkerhet, att placera helikoptern under en treårsperiod på Melligeholms flygfält i Norrtälje.

•Flygtiden från Norrtälje till Värmdö är avsevärt längre än från Mölnvik till övriga Värmdö, cirka 15-20 minuter.

•2016 hade helikoptern 2 550 uppdrag, flest i Stockholms skärgård och i Norrtälje kommun.

•Enligt statistik har vädret i Norrtälje stoppat helikoptern från att flyga 17 gånger mellan 16 september och sista oktober, jämfört med fyra gånger samma period förra året.

Källa: SLL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista