Ingången till förintelselägret Auschwitz
Foto: Czarek Sokolowski/TT

Heilade på klassresa – fallet läggs ner

Polisen: Vi förhörde bara rektorn
1:29 min

Ett gäng niondeklassare filmades när de gjorde Hitlerhälsning. Men polisen förhörde bara rektorn och valde sedan att lägga ner fallet.

Klippet där flera elever från Fredrikshovs slottskola heilar ska ha spelats in i ett hotellrum på hösten förra året. Någon har lagt på musik och texten Krakow.

– Jag tänker som alla andra man blir bestört och ledsen för tanken med resan var tvärtemot, säger rektor Maija Möller Grimakova som polisanmälde när hon fick vetskap om filmen.

Ärendet rubricerades som hets mot folkgrupp och Shari Tingman på Demokrati- och hatbrottsenheten på polisen utredde ärendet

– Vi kunde se att det var mer än sju eller åtta personer i rummet, säger han.

För att något ska räknas som hets mot folkgrupp måste man se till spridningen, säger Shari Tingman.

Det här klippet ska ha skickats till runt 30 personer men enligt polisen fanns det inget uppsåt vid den här händelsen, vilket gjorde att man lade ner ärendet.

– Då faller det här för från första början hade personerna inte uppsåt att sprida utanför rummet.

Men hur vet man att uppsåtet inte var att sprida?

– Det vet man inte, man måste höra personerna.

Har ni gjort det?

– Vi har inte gjort det, förutom rektorn det är den enda personen vi har förhört, vi ansåg att det inte fanns något uppsåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".