Ensamhet och depression ska lysa i en v i centrala Stockholm
Ensamhet och depression ska lysa i en vecka i centrala Stockholm. Foto: MindForum

Neonskyltar ska få Stockholm att prata om psykisk ohälsa

1:33 min

Ensamhet och depression – det är orden som ska lysa i neon i centrala Stockholm hela veckan.

Bakom kampanjen står Mind Forum som är en stödform på nätet där man anonymt kan prata om sina psykiska smärtor.

– Det finns totalt fem ord i Sverige - och de tyder på vanlighet. Just i Stockholm är depression och ensamhet lite mer vanliga än i övriga riket, säger Selene Cortes, projektledare i Mind som är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa.

Vad kan de här utomhusskyltarna göra?

– De ska inte göra så mycket. Däremot hoppas vi att de som ser dem gör desto mer. Ljuset i skyltarna är direktkopplade till trådar med samma namn på Mind Forum. Och när någon skriver i trådarna så kommer ljuset i skyltarna att avta i styrka. Precis som den upplevda känslan man har gör när man väljer att prata om hur man har det.

Att det är i city, det vill säga på Sveavägen och längst Birger Jarlsgatan man skyltar med dessa ord betyder inte att det finns mer ensamhet och depression där, säger Selene Cortes.

– Det är inte kopplat så pass geografiskt till just de adresserna. Däremot så är det kopplat till Stockholm som ort och varför valde vi att sätta de strategiskt i staden är för att fler människor passerar just där. Och samma sak gäller Göteborg och Malmö. Men själva kampanjen, av viken det här är bara en del, är en rikstäckande kampanj som kommer att ha en stor aktivitet i sociala media framför allt, säger Selene Cortes.

Vad har ni för ord i Malmö och Göteborg?

– I Göteborg lyser ångest som förekommer där i en högre utsträckning än rikssnitt och i Malmö lyser skam och hopplöshet som ligger långt över rikssnittet på arbetslöshet bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista