Böcker med Stockholmsfokus
Många böcker utspelar sig i Stockholm. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
BOKTIPSARNA

Böcker med Stockholm i fokus

"Som en advenskalender i bokform"
2:20 min

En bok som adventskalender tipsar bibliotekarie Helena Ahlin om. Det vill säga en bok med 24 kapitel. Ett för varje dag fram till jul.

En perfekt bok som lämpar sig för högläsning för de lite yngre barnen är "Älvsommar" av Mårten Sandén med illustrationer av Lina Bodén. Boken är en uppföljning på den tidigare utgivna "Skorstensjul" och är uppbyggd på samma sätt. Med 24 korta kapitel som lämpar sig utmärkt som en adventskalender bok, menar bibliotekarie Helena Ahlin.

Förlaget bakom boken anser att den är lämpad för barn i åldrarna 3-6 år men Helena tycker nog att den som är 5 år eller mer kanske är bättre rustad för att förstå den helt. Även som vuxen kan man ha stor behållning vid högläsning.

– Man kan hitta referenser från alltifrån Astrid Lindgren till Dickens London och Peter Pan. Den utspelar sig mestadels i Gamla Stan, på hustaken, så man hittar många välkända byggnader i de fina illustrationerna.

Helena passar även på att tipsa om "Elva rysare för mellanstadiet", där elva välkända barn- och ungdomsförfattare skrivit kortare skräcknoveller.

För vuxna tipsar Helena om fyra noveller i fickformat av Hjalmar Söderberg. Aprilviolerna, Blom, Porträttet och Tuschritningen och tre andra historietter. Där Helena särskilt tycker om Aprilviolerna som är fylld av Stockholmsreferenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".