Kristoffer Tamson
1 av 3
Kristoffer Tamson (M). Foto: TT
Karlberg
2 av 3
Karlbergs station i Stockholm. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio
Citybanan station City
3 av 3
Citybanan station City, västra plattformen. Foto: Mikael Ullén/Trafikverket

Citybanan öppnar – men felet finns kvar

Landstingsrådet: "Jag är heligt förbannad"
5:32 min

Trafiken på Citybanan kommer vara i gång vid 4-tiden på onsdagsmorgonen, enligt MTR som ansvarar den dagliga driften av Citybanan.
– Man har hittat en provisorisk lösning som gör att vi kan köra trafiken, säger Jan Magnusson, pressinformatör på MTR.

Signalfelet som stängde av trafiken på eftermiddagen är ännu inte åtgärdat och MTR räknar med att det kommer ta flera nätter att reparera.

Det är pendelstågsstationerna City och Odenplan som stängts av. Trafiken styrs om och går via Karlberg och Stockholms Central – alltså från de tidigare plattformarna. Pendeltåg söderut kommer inte att stanna vid Årstaberg, uppger SL.

Skyddsportarna måste lagas och det fanns till en början ingen prognos på hur lång tid det kan ta. Under tisdagskvällen rapporterar dock Sveriges Radios trafikredaktion att Citybanan kommer att öppna för trafik under ondagsmorgonen igen.

– I pendeltågstrafiken har vi nästan 300 000 påstigningar per dag så det kommer att påverka väldigt många av dem och pendeltågen måste samsas med regionaltågstrafiken. Så det kommer att bli stökigt på den här sträckan, säger Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL till TT.

Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) är upprörd över nedstängningen och säger att det under lång tid kommit tecken på att Citybanan inte fungerar som den ska.

– Det är under all kritik. VI har lagt miljarder på en utlovad förbättring av järnvägen med Citybanan, så håller den inte mer än 128 dagar innan den måste släckas ned i panik, säger Kristoffer Tamsons. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet framgår det av interninformation till anställda från MTR, som ansvarar för driften av Stockholms tunnelbana och pendeltåg, kommer stoppet att påverka trafiken fram till fredag.

Under tiden går pendeltågen på samma tågbanor som fjärrtågen vilket kan orsaka förseningar och inställda avgångar i både pendeltågstrafiken och fjärrtågstrafiken.

Trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons säger att Trafikverket och regeringen bär det yttersta ansvaret och att de nu måste "kavla upp ärmarna" och visa att de tar situationen på allvar.

– Jag vill ge ansvarig minister Thomas Eneroth 24 timmar på sig att kliva fram, ta ansvar för situationen och redovisa en åtgärdsplan. Klarar han inte det kommer jag i morgon att kräva att staten tillsätter en kriskommission för Citybanan, säger Kristoffer Tamsons.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".