Delad bild: revolver som riktas mot kameran och en polisavspärrning utanför ett hus.
Foto: Seth Wenig/TT, Noella Johansson/TT.

Allt fler vapen i omlopp i Stockholm

1:06 min

Sett till antalet dödsskjutningar per invånare har Stockholm nu fler skjutningar med dödlig utgång än Göteborg. En orsak: Allt fler vapen är i omlopp.

– Göteborg ligger nu på en lägre nivå än Stockholm och där tycks man har fått mer bukt med de här problemen, säger Sven Granath, analytiker hos Stockholmspolisen.

Granath har tittat på antalet dödsskjutningar i svenska storstäder över flera års tid. Fram till oktober i år har 12 personer skjutits ihjäl i Stockholm. I Göteborg och Malmö är det färre dödsfall: tre personer har skjutits ihjäl i Göteborg, sju personer i Malmö.

Se karta över skjutningarna i Stockholm till 1 november. Öppna i fullskärm här.

Det som har hänt under 2017 är att Stockholm har gått om Göteborg när det kommer till antalet dödsskjutningar per invånare. En viktig förklaring är att det aldrig tidigare funnits så många vapen i omlopp i Stockholm, enligt Sven Granath hos polisen.

– Så som våldet har utvecklats är det mycket som talar för att det finns en ökad arsenal av skjutvapen.

Det finns tyvärr väldigt starka indikationer på att vi har fler illegala vapen än nånsin, faktiskt.

Det skjuts fortfarande mest i Malmö per invånare. Men det polisen ser i år är att skillnaden mellan Malmö och Stockholm krymper (se faktaruta nedan).

Enligt Sven Granath beror det här inte på att färre personer skjuts ihjäl i Malmö än tidigare, utan på att de dödliga skjutningarna har ökat i Stockholm. Att vapen är lättillgängliga bidrar till situationen, enligt polisen.

Även kriminella vittnar om att det har blivit mycket lättare att få tag i vapen i Stockholm. En av dem är Karim som nyligen hoppade av sin kriminella bana.

– Alla har vapen i dag, det kostar 20 000 kronor för en pistol. Jag ringer till en vän och går till centrum och frågar efter en femma hasch och sen ett vapen. Så enkelt. Det finns fler vapen, säger Karim, som egentligen heter något annat.

Det stora antalet vapen förklaras av att nya vapen ständigt kommer till Stockholm, och att man inte längre gör sig av med gamla vapen som i stället återanvänds, enligt Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet.

– Om vi backar 15 år var det vanligare att göra sig av med ett skjutvapen man använt, kanske dumpade det i en sjö, exempelvis.

– Det gör man inte i dag. Kanske att man säljer det vidare, men det finns kvar i den kriminella miljön, säger Daniel Vesterhav.

Fakta: Dödsskjutningar i Sveriges tre största städer

Stockholms län:

2017:  12 (t o m 18 okt.)
2016:  10
2015:  11
2014: 10
2013: 7
2012: 3
2011: 4

Stor-Göteborg (Göteborgs och Mölndals kommun):

2017: 3 (t o m okt.)
2016: 4
2015: ej uppgift
2014: ej uppgift
2011-2013 sammantaget: 13 st.

Malmö kommun:

2017: 7 (t o m okt.)
2016: 7
2015: ej uppgift
2014: ej uppgift
2011-2013 sammantaget: 12 st.

(Källor: Polisen, Brå)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista