Ekeroth
Bilder från nattklubbens övervakningskamera. Ekeroth är inringad på bilden. Foto: TT

Ekeroths advokat: "Örfil mot örfil är rimligt våld"

1:44 min

Riksdagsledamoten Kent Ekeroths försvarare hävdar att han handlade i nödvärn när han slog en man i en krogkö förra vintern, och att det vittne som hävdat motsatsen har färgats av SD-motstånd.

- Han har blivit slagen och han slår tillbaka. Man har rätt till nödvärn och att utöva ett rimligt våld utifrån det våld man utsätts för själv. Och en örfil mot en örfil, det är rimligt våld, säger Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson till TT strax innan förhandlingen inleds.

Kent Ekeroths försvar har åberopat kompletterande bevisning, som han kallar det, bland annat lyfte han upp att de målsägande och andra inblandade har antipatier till Sverigedemokraterna. Han har också lyft fram att en av vakterna inte sett det slag som utdelades.

Vakten var inkallad som vittne i den tidigare rättegången?
– Ja. Man har visat filmen från finns från krogkön med syfte att visa att vakten inte sett det som hände, säger Ekots reporter Lova Olsson som bevakar rättegången.

Vad säger man från åklagarsidan?
– Man har visat filmen och vill att domen från tingsrätten ska stå fast, det vill säga att han fälls för ringa misshandel. Målsäganden ha ett skadestånd.

Hur viktigt är utslaget i den här rättegången när det gäller Kent Ekeroths framtid?
– Bedömningen är att det är viktigt. Partiledningen har tidigare sagt att om han fälls för ringa misshandel kan han inte fortsätta att företräda Sverigedemokraterna, säger Lova Olsson.

Fallet handlar om ett bråk i en krogkö i centrala Stockholm i november förra året. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån.

Tingsrätten ansåg att Ekeroth gjort sig skyldig till ringa misshandel, och dömde honom i somras till 60 dagsböter à 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor. Ekeroth överklagade senare domen, och när förhandlingarna inleddes i Svea hovrätt strax efter halv tio-tiden meddelade Johan Eriksson att hans klient vill frias helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista