Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Skolborgarråd vill förbjuda aktiebolag att driva skolor

1:11 min

Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) vill förbjuda aktiebolag att driva skolor. Beskedet kom vid kommunfullmäktiges budgetmöte på onsdagen.

– Jag skulle vilja förbjuda aktiebolag från att driva skolverksamhet, grundskoleverksamhet. Grundskolan är en obligatorisk lagstadgad verksamhet, och det kan inte vara en marknad, sa Olle Burell.

– Det finns mörkblå moderater som förstår det här. Det är lika absurt som att ha privatarméer vid sidan av försvarsmakten.

Flera av de borgerliga ledamöterna protesterade kraftigt mot Burells önskan att förbjuda aktiebolag att driva skolor.

En av dem var Moderaternas Markus Nordström.

– Jag hade skrivit här att friskolorna upplever en negativ attityd från majoriteten, men jag får nog ändra det nu till att helt enkelt slå fast att en röst på Socialdemokraterna i valet nästa år är en röst på att förbjuda de flesta friskolorna i Stockholm, sa Markus Nordström.

Efter protesterna säger skolborgarrådet Olle Burell att han inte trodde att han skulle få igenom sitt eget förslag om att stoppa aktiebolag från att driva skolor.

– Nej, jag tror inte att Markus Nordström eller någon annan borgerlig person behöver vara orolig. Jag har nog inte en majoritet i partiet med mig att vara så vänstersocialistiska som jag personligen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista