Polis i Husby
Mikrofonerna i Järva ska vara kopplade till polisens ledningscentral. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Polisen: Dolda mikrofoner behövs i Järva

1:58 min

Polisen i Stockholm får rätt att använda dolda mikrofoner i Järva för att upptäcka brott. Men de hundratals mikrofonerna är inte ett hot mot integriteten, menar polisens ansvarige.

Polisen har för första gången fått tillstånd av länsstyrelsen att använda mikrofoner i den offentliga miljön med målet att upptäcka brott, rapporterar Svenska Dagbladet.

Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens kameraövervakning, säger att mikrofonerna behövs och att de kan korta utryckningstiderna.

– Med mikrofonerna kan vi få en omedelbar notis om att nu händer det någonting i området och vi kan då omedelbart rycka ut, säger Joakim Söderström.

Varför behövs mikrofonerna just här?

– I de här områdena har vi en förhöjd allvarlig brottslighet det händer en hel del allvarliga brott med skjutningar och sprängningar och liknande.

Tillståndet för mikrofonerna – som polisen uppskattar till hundratals – gäller Rinkeby, Tensta och Husby i nordvästra Stockholm. 

I Järva ska mikrofonerna komplettera de kameror som redan finns uppsatta. Det kommer troligtvis krävas hundratals mikrofoner för att man snabbt ska kunna få reda på var ett brott sker, enligt Joakim Söderström.

Mikrofonerna ska inte ska vara synliga för allmänheten men de ska reagera på till exempel skottlossning.

– De vi sätter upp ska kunna detektera skottlossning, explosion, glaskross och skrik men inga samtal. 

Men det handlar om hundratals mikrofoner. Finns det inte en integritetsaspekt här?

– Vi tror inte det. Dels för att vi inte kommer att spela in något ljud och dels för att vi inte kan lyssna på samtal och liknande. Mikrofonerna är inte kapabla till det, säger Joakim Söderström.

Målet är att få upp mikrofonerna i Järva någon gång under nästa år.

Även polisen i Malmö har sökt tillstånd för att sätta upp mikrofoner, då på Stortorget i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista