Flash, Batman och Wonder Woman i Justice League.
1 av 2
Flash, Batman och Wonder Woman i Justice League. Foto: Warner Bros.
Kaya Wilkins och Eili Harboe i Thelma.
2 av 2
Kaya Wilkins och Eili Harboe i Thelma. Foto: TriArt.
Björns filmguide

Platt fall för serietidningshjältar i Justice League

2:40 min

För många superhjältar slåss om utrymmet i Justice League – och bottenbetyget är ett faktum när vår filmrecensent Björn Jansson tycker till om nya biopremiärer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det är både för mycket och för lite i Justice League.

Det är för mycket serietidningshjältar i samma film för att det ska bli bra. Det blir ytligt, ingen får ta plats och just här i Justice League saknas kemin mellan de sex superhjältarna.

För lite utveckling blir det då alltså – både för hjältarna och för handlingen. Och skurken som dyker upp, Steppenwolf, är nog den mest anonyma jag sett i de här superhjältefilmerna. En riktig tråkmåns.

Träig och tråkig är också Batman som spelas av Ben Affleck. Där går det inte undan och man får känslan av att han ska titta in i fel kamera hela tiden.

Och Wonder Woman får mest vara gorgeous, som det sägs i filmen, i minikjol där kameran ibland nästan kryper under kjolen.

Nej, Justice League är inte bra helt enkelt. Det räcker inte med en historia där den onde Steppenwolf är ute efter tre undangömda lådor för att få kraft att förgöra jorden. Alla vet ju att han kommer att misslyckas.

Justice League får en etta i betyg.

Thelma är norske Joachim Triers nya film, en regissör som bara gjort intressanta filmer. Förra filmen Louder than bombs höll jag som en av 2015 års bästa filmer.

Nu gör han en film om Thelma som växer upp i ett kontrollerande, religiöst hem och precis flyttat för att läsa vidare på universitet. När hon blir kär i en klasskamrat släpps starka krafter fram. Hon kämpar inombords för att stå emot kärleken till Anja och viljan att älska och leva ut.

Och den kampen leder till en katastrof.

Jag hade höga förväntningar på Thelma – men jag tycker inte riktigt att de infrias.

Här finns vackra bilder, en annorlunda idé och en spännande huvudperson. Men något saknas för ett riktigt högt betyg, det håller inte hela vägen.

Ändå är Thelma sevärd och mitt betyg blir en stark trea.

Se fler filmer på Björns Filmguide

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista