Engelskauppgiften
Engelskauppgiften Ahmed Osmans 10-årige son fick med sig från skolan i Sollentuna Foto: Ahmed Osman

Sonens läxa: Böja rasistiskt ord

Skolchef: Vi ser allvarligt på det
1:00 min

Ahmed Osmans 10-årige son fick ett ark med glosor i hemläxa av sin lärare på en skola i Sollentuna. I läxan ingick ett rasistiskt ord.

– Det var en engelskaläxa och där nämns olika djur först och sedan står det neger och negrerna och då ska han översätta det här till engelska. Vi kunde inte fatta att det här var en läxa från skolan, säger Ahmed Osman.

Mikael Kaspar är skolchef i Sollentuna kommun. Han bekräftar för P4 Stockholm att ordet funnits med i undervisningen men betonar att man ser allvarligt på det inträffade.

– Vi har självklart tagit tag i det här under morgonen och vi ser mycket allvarligt på det som inträffat och det är fjärran från den värdegrund som våra skolor jobbar efter i den här kommunen, säger Mikael Kaspar.

Kommunen har varit i kontakt med Diskrimineringsombudsmannen för att rådgöra om rättsläget.

Händelsen på skolan utreds också internt.

– Vi kommer också att jobba i rektorsgruppen och se över, på samtliga skolor, att vi inte har skolmaterial som inte överensstämmer med vår värdegrund, säger Mikael Kaspar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".