Polisen övar terrordåd i konsthall.
1 av 2
Polisen övar på ett scenario där gärningsmän kört en bil in i en konsthall. "Offren" på bilden är dockor och statister. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.
Niklas Thuvesson, polisen.
2 av 2
Niklas Thuvesson håller i polisens utbildning i konflikthantering. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Hundratals poliser övar terrorsituationer

1:44 min

Poliser från västra och norra Stockholm genomför just nu en stor övning i konflikthantering. Syftet är att ge poliserna mental förberedelse för exempelvis ett terrordåd.

De kommande veckorna samlas drygt 600 poliser från västra och norra Stockholm i en industrilokal i Upplands Väsby för att öva våld- och konflikthantering.

Det kan handla om att använda batong, pepparsprej och skjutvapen men också taktiska övningar, kommunikation och mental förberedelse.

Syftet är att ge poliserna mental förberedelse för exempelvis ett terrordåd.

– Tiden det tar till att göra någonting meningsfullt som polis blir kortare om du känner igen situationen, om du har upplevt den tidigare.

Alla övningar har inslag av terrorism. Ett scenario man tränar på är när någon har kört in en bil i en konsthall och samtidigt skadat och dödat flera personer. Men Niklas Thuvesson poängterar att det inte är en ren terrorövning.

– Det vi övar är principer; hur vi tänker, hur vi förbereder oss och hur vi värderar lägesbilder. Nu har vi valt scenarier av terrorism, men nästa år kan det handla om något annat. Vårt utbildningssystem kan vi applicera på en mängd olika situationer, säger han. 

Övningen pågår i fyra veckor. Och den lär märkas i centrala Upplands Väsby.

– Framför allt kommer det att bullra dagtid. Det kommer att vara lite smällar och då är det lös ammunition vi använder, alltså ammunition till vapen som inte skjuter iväg kulor, säger Niklas Thuvesson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista