En väldigt stor kamera - tekniska museet
1 av 2
Porträttkamera från 1890-talet. Foto: Daniel Wiorek/Sveriges Radio
Emelie Sabel, intendent Tekniska Museet
2 av 2
Emelie Sabel bläddrar i boken "Att se världen Svensk fotografi under 175 år" som utställning grundas på. Foto: Daniel Wiorek/Sveriges Radio

Fotografiets historia på Tekniska museet

Emelie Sabel: Som ett gammalt Facebook
1:06 min

Tekniken har alltid styrt vad och hur människan fotograferat. Förut kunde det ta upp till 30 minuter att ta ett fotografi.

1839 tog en fransman första fotografiet. Han släppte sin innovation till franska staten i utbyte mot en livstids pension. Detta gjorde det möjligt för alla att ta bilder. Det var även en britt som gjorde liknande innovation vid samma tidpunkt men han valde att patentera sin metod.

Den första bilden togs på en silverbelagt kopparplåt som bara kom i ett exemplar.

– Det kunde ta en halvtimme att fota en bild beroende på väder, säger Emelie Sabel, intendent på Tekniska museet i Stockholm.

Nästa steg i den tekniska utvecklingen var man tvungen att framkalla bilderna 15 minuter efter att bilden tagits. Vilket betydde att man var tvungen att släpa med sig en stor utrustning med kemikalier och framkallningsämnen.

Torrplåten kom runt 1870-talet. Torrplåten gjorde det möjligt att framkalla bilderna när som helst. Vilket betydde att man inte behövde släpa med sig framkallningsutrustning överallt man ville fota.

1888 kom första filmkameran för böjlig film. Det var företaget Kodak som uppfann den.

1902 använde man sig av en sorts stärkelse som möjliggjorde den första färgfotografin.

1976 kom första digitalkameran.

– Nu har alla en kamera i mobilen och man kan ta bild var som helst och när som helst. Bilder sprids som en löpeld på bland annat sociala medier. Det kan ju vara både positivt och negativt, säger Sabel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".