Man med mobiltelefon i sin hand. Tullverket visar upp flertalet beslagtagna vapen. Tullpersonal vid en bil.
1 av 2
Tullverket beslagtog förra året 53 skjutvapen, samtidigt dödas och skadas fler i skjutningar. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Pistol
2 av 2
Pistolen hittades i officerens tjänsterum. Foto: Polisen

Tullverket kräver hemliga tvångsmedel

2:14 min

Förra året beslagtog tullen endast 53 vapen trots bilden att tillgången på vapen ökar. Nu vill Tullverket få tillgång till hemliga tvångsmedel för att kunna beslagta fler vapen.

Tullen beslagtog förra året sammanlagt 53 skjutvapen. Det är i linje med de senaste åren då man tagit mellan 50 och 100 vapen per år.

Samtidigt är det allt fler som dödas och skadas med skjutvapen – och det är i stort sett uteslutande insmugglade vapen som använts, enligt Tullverket.

Enligt Karl Hertting, som jobbar vid Tullverkets underrättelseverksamhet, ligger man efter i spaningsarbetet och det krävs en lagändring.

– Konkret handlar det om möjligheten att nyttja tvångsmedel, framför allt inhämtning av elektronisk kommunikation. Tyvärr har man missat att göra skärpningar i vår lagstiftning, säger Karl Hertting.

Att det är insmugglade vapen som används i skjutningar ligger på tullens ansvar.

 Lejonparten av de här vapnen är insmugglade och det är tullens ansvar.

Karl Hertting vill nu se en skärpning av vapensmugglingslagen på liknande sätt som gjorts när det gäller vapenlagen som styr polisens arbete.

Tullen vill få tillgång till hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och inhämtning av elektronisk kommunikation i jakten på smuggelvapen – en möjlighet Tullverket har när det gäller narkotikasmuggling men inte i spaningsarbetet när det gäller vapensmuggling.

– Som det är nu ligger vi efter i spaningsarbetet. Med en skärpt lag skulle misstänkta häktas obligatoriskt och vi skulle få möjlighet att upptäcka och förebygga brottslig verksamhet, säger Karl Hertting.

– Det är en otillfredsställande situation för oss.

Karim, som nyligen hoppat av gängkriminaliteten har tidigare köpt och sålt vapen. Han berättar att han återkommande passerat gränsen mellan Danmark och Sverige med vapen i bagaget utan att bli stoppad.

Och detta trots att tullen kände till att han var kriminell.

– Alla vet att jag är kriminell. Jag har åkt hur många gånger som helst fram och tillbaka till Danmark, in och ut. Ingen har stoppat mig och tullen vet att jag är kriminell, säger Karim vars röst vi har bytt ut för att skydda hans identitet.

Hur mycket illegala vapen som passerar gränsen utan att upptäckas av tullen vill Karl Hertting inte spekulera i. Om tullen fick tillgång till tvångsmedel skulle de riktas mot grovt kriminella och den nya trenden att ta in vapen via postflödet.

– Vi har kunskapen och vi har resurser för att jobba med den typen av spaningsärenden, men vi får inte de verktygen med gällande lagstiftning, säger Karl Hertting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista