Alejandro Sinisalo
Alejandro Sinisalo får hederspris av Fryshuset. Foto: Sveriges Radio

Alejandro prisas för sin kamp mot dödliga våldet

Alejandro Sinisalo: Jag vill göra något gott
0:40 min

Hans bror sköts ihjäl i Akalla i början av 2016. Alejandro Sinisalo valde att ta upp kampen mot det dödliga våldet. Nu prisas han som Årets förebild av Fryshuset.

Alejandros lillebror Robin Sinisalo sköts ihjäl i Akalla i början av 2016, en händelse P4 Stockholm berättat tidigare.

Alejandro Sinisalo, 21, skadades själv och hamnade i rullstol. Han bestämde sig för att vittna om händelsen och konsekvenserna det dödliga våldet fått för honom och hans familj.

Bland annat föreläser han om våldets meningslöshet i organisationen "Fuck våldet" – nu prisas han som Årets förebild av Fryshuset.

– Det är mycket ilska och frustration (efter händelsen), men jag finner styrka i det hela, säger Alejandro Sinisalo och fortsätter:

– Min bror såg till att jag är kvar här. Då finns det en anledning till att jag är kvar här. Då finns det en anledning att vara kvar och kämpa.

Han vittnar om att hans mamma och syster fortfarande mår mycket dåligt och inte är samma personer som förr, men att han har bestämt sig för att kämpa för att få de unga att sluta med våldshandlingarna.

Här är Fryshusets nominering:

Anders Carlbergs stipendium och utmärkelsen Årets unga förebild går till en person som trots en katastrofal livshändelse har valt den ljusa vägen. Han visar på hur man kan ta sig igenom en kris och även i de svåraste av stunder hitta lusten och nyfikenheten på livet. Driven av en vilja att stoppa det ungdomsvåld som vi ser ökar kraftigt i Sverige och med målsättningen att avglamourisera ungdomskriminalitet genom att dela med sig av sina erfarenheter till andra unga, vill Fryshuset genom Anders Carlberg minnesfond uppmuntra och stödja honom på hans resa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".