En välkänd kulturprofil i Stockholm föreslås ta plats i styrelsen för Sveriges Television.
1 av 2
Benny Fredriksson minns Rikard Wolff som en levnadsglad människa. Foto: Kenny Bengtsson/TT
Fasaden på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på kvällen. Foto Jonas Ekströmer/TT
2 av 2
Fasaden på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på kvällen. Foto Jonas Ekströmer/TT

"Rikard Wolff älskade att leva"

3:01 min

Rikard Wolff avled på fredagen 59 år gammal i sviterna av lungemfysem. Nu sörjs han av teatervärlden.
– Han var en person som älskade livet fullt ut, säger Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern.

Rikard Wolff kom som skådespelarpraktikant till Unga Klara i samband med sin utbildning på teaterhögskolan i Malmö redan 1986 och gjorde stor succé i Affären Danton och I lusthuset.

Han har under åren gjort ett stort antal betydelsefulla roller, för att nämna några Amadeus (2005), som Puck i En midsommarsnattdröm (2006), Cabaret (2008), Maria Callas (2010), Karl Gerhard (2014). "Den sista föreställningen" från 2015 blev Rikard Wolffs sista.

Nu sörjs han av kollegorna i teatervärlden.

– Han har varit dålig en tid, men så sent som augusti hade han en konsert. Nu skulle vi ha en höstkonsert som inte blev av. Det är förstås jättesorgligt, säger en påtagligt rörd Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern.

Vem var Rikard?

– Han var en person som använde sig av sina erfarenheter och minnen som en del av hans konstnärskap. Han gjorde sig hudlös och det var en av anledningarna till att han blev så folkkär. Man kunde inte värja sig när man mötte honom på scen och privat.

Benny Fredriksson beskriver Rikard Wolff som en levnadsglad person.

– Rikard tyckte om livet och att leva. Det kände man när man var med honom. Hur svårt det än kunde vara så var det fantastiskt att få finnas till. Den stora existensiella känslan gav han till oss och gjorde att vi kände oss levande. Jag kommer minnas honom som en person som älskade livet fullt ut. Han ville leva.

Anna Takanen, teater- och scenkonstchef på Kulturhuset, beskriver Rikard Wolf som en människa med stort hjärta och en unik scenpersonlighet.

–  Jag är väldigt tacksam att jag fått vara nära honom. Personligen har han kommit att betyda mycket för mig. Det är en förlust på många plan, säger Anna Takanen, teater- och scenkonstchef på Kulturhuset

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista