Finansminister Magdalena Andersson (S)
Finansminister Magdalena Andersson (S) vill se över smugglingslagen Foto: Thommy Tengborg/TT

Minister vill se över smugglingslagen

1:00 min

Finansminister Magdalena Andersson (S) är beredd att se över smugglingslagen och betonar vikten av att myndigheterna har de verktyg som krävs för att vi ska kunna bekämpa de illegala vapnen.

Tullverket vill få möjlighet till telefonavlyssning och inhämtning av elektronisk kommunikation för att komma åt och förbygga vapensmuggling.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till P4 Stockholm att hon vill se över lagen.
– Jag är absolut beredd att se över det här därför att det är viktigt att myndigheterna har de verktyg som krävs för att vi ska kunna bekämpa de illegala vapnen.

Tullverket vill få möjlighet att använda så kallade hemliga tvångsmedel för att kunna komma åt och beslagta fler smuggelvapen - det handlar bland annat om telefonavlyssning och inhämtning av elektronisk kommunikation.

Karl Hertting vid underrättelseverksamheten på Tullverket säger att man ligger efter i spaningsarbetet och att en skärpning av lagen skulle ge tullen verktyg att förebygga vapensmuggling.

Idag säger ansvarig minister Magdalena Andersson (S) att hon vill se över om tullverket behöver få utökade befogenheter.

– Vi har alldeles för mycket illegala vapen och det tycks ju vara ett ökande problem. Det här tycker jag är ett angeläget område och jag är absolut öppen för att se om vi kan ändra lagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista