fasad
1 av 2
Telge Bostäder AB har ungefär 9 000 lägenheter i Södertälje. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Skylt där det står Telge
2 av 2
Telge Bostäder AB är har nu tagit upp kampen med svarthandel av lägenheter i Södertälje. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Tälje bostäder trappar upp kampen mot svarthandel

1:13 min

Hittills i år har ett 90-tal hyreskontrakt sagts upp av Telge Bostäder. De hyresgäster som drabbats är de som olagligt sålt sina kontrakt eller hyrt ut svart.

Svarthandeln av bostäder är ett växande problem i Sverige. Södertälje är inget undantag. Nu har Telge Bostäder tröttnat på den olagliga verksamheten och intensifierat kampen.

Man har till och med utökat personalresurserna med 50 procent för att kunna jaga hyresgäster som sysslar med svarthandeln. 

– Det här blir en parallell marknad som nu också blir mer kriminaliserad. Och det är ett stort samhällsproblem, säger Ingela Nylund Watz (S),  riksdagsledamot och styrelseordförande i Telge Bostäder AB.

Hon menar att de som ägnar sig åt den här typen av handel tjänar stora summor. Det finns de som tar ut 4 500 kronor i veckan från en inneboende. 

– Då kanske man har sex, sju inneboende i lägenheten, säger Ingela Nylund Watz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista