Hemtjänst.
Ett hemtjänsteföretag i Järfälla har polisanmälts. Foto: Hasse Holmberg / TT

Misstänkt mångmiljonfusk i äldreomsorgen i Järfälla

1:29 min

Järfälla kommun polisanmälde i början av november ett hemtjänstföretag för ett omfattande tidsrapporteringsfusk och överfakturering.

Anmälan om fusket kom från en tidigare anställd, avslöjar ekonomisajten E55.

Uppgifterna bekräftas av Jenny Wilhelmsson, socialtjänstdirektör i Järfälla kommunen.

– Vi gjorde bedömningen att den information vi fick in var tillräcklig för att vi kunde agera i frågan och därför valde vi att polisanmäla eftersom det handlar om ett fusk.

Hemtjänstföretaget har sedan 2012 haft avtal med olika kommuner och tills nu arbetat med både hemtjänst och boendestöd också i Sundbyberg och Stockholms stad.

Sundbyberg stad valde att häva avtalet för att företaget Aktiv hemtjänst fakturerat från ett annat bolag än det som hade avtalet med kommunen. Avtalet med Stockholm däremot, valde företaget själv att avsluta – något som egentligen hänt även i Järfälla.

– Innan vi fick veta om de här klagomålen har företaget sagt upp sitt kontrakt med Järfälla kommun. De har valt att inte fortsätta bedriva hemtjänst i kommunen av hälsoskäl.

Stockholmskommunerna har betalat ut närmare 93 miljoner kronor till Aktiv hemtjänst under de senaste åren. Bara avtalet med Järfälla kommun var värt ca 15 miljoner per år. Det är oklart hur pass stor del av den summan som misstänks vara felaktigt fakturerad.

Det får utredningen avgöra, säger Jenny Wilhelmsson, socialtjänstdirektör i Järfälla. I övrigt har Järfälla kommun inte haft anmärkningar på företagets utförda arbete, säger hon.

– Vi har inga andra indikationer om att det har förekommit fusk. Inga klagomål från kunder att det inte fått hjälp som de haft beviljat.

P4 Stockholm har under måndagen sökt kontakt med företagsägarna och med verksamhetschefen på Aktiv hemtjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista