EU:s medicinmyndighet
EU:s medicinmyndighet Ema måste flytta från London senast den 29 mars 2019 då Storbritannien lämnar EU. Foto: Frank Augstein

Klart: Stockholm får inte EMA

EU:s läkemedelsmyndighet Ema flyttas inte till Stockholm. Det står klart efter den första omröstningsrundan i Bryssel.

Köpenhamn är däremot med i slutstriden mot Milano och Amsterdam.

När EU-ländernas ansvariga ministrar gjort sin första insats i eftermiddags läckte resultaten snabbt ut från möteslokalen i Bryssel.

 Milano, Amsterdam och Köpenhamn går vidare till omgång två, berättades bland annat från danska diplomatkällor. Stockholm är därmed utslaget.

Och då hjälpte det inte att EU- och handelsminister Ann Linde röstade på det svenska budet.

– Det är en hemlig omröstning och av respekt för alla andra länder kommer jag inte att berätta hur vi kommer att rösta - mer än att vi kommer att rösta på oss själva i första rundan med tre poäng, naturligtvis, sade Linde på väg in till mötet i morse.

Omröstningen har föregåtts av intensivt kampanjande från de länder som kämpar om att få ta över Ema, när myndigheten måste flytta från London i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU.

 Även om exempelvis tidningen Financial Times utropat italienska Milano och slovakiska Bratislava till förhandsfavoriter ansåg Ann Linde på förhand att Stockholm tillhörde toppkandidaterna.

– Förhandstipsen är ju att det finns ett antal länder som har såpass bra bud att det kan bli en sömlös övergång. Och i tipsen ingår ju Stockholm, men också länder som Österrike, Italien, Frankrike, Danmark och Nederländerna till exempel, sade Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista