3D-vapen kan användas vid terrorbrott

1:33 min

Tullverket är oroat över att så kallade 3D-vapen ska användas vid terrorbrott. Vapnen som är av plast skrivs ut med hjälp av en 3D-skrivare och syns inte vid säkerhetskontroller.

Hittills har en handfull 3D-vapen beslagtagits i Sverige. Det handlar om vapen som är utskrivna med 3D-skrivare och gjorda i plast.

Tullverket oroas över utvecklingen och att dessa vapen ska användas vid terrorbrott.

– De här vapnen är så lätta att dölja, säger Karl Hertting vid underrättelseverksamheten vid Tullverket.

Han fortsätter:

– De kan användas i många miljöer. Det kan vara flygplan, riksdagshuset eller diverse olika typer av skyddsobjekt, platser där beväpnade personer inte ska uppehålla sig.

Traditionella vapen som är av metall upptäcks i en säkerhetskontroll, men 3D-vapnen har en annan densitet och kan dessutom vara printade i delar som inte på nåt sätt liknar ett vapen.

Delarna kan sedan sättas ihop när säkerhetskontrollen passerats.

– Det är ett sätt att undgå upptäckt helt enkelt, att ett vapen inte ser ut som ett vapen och är tillverkat i ett material som är svårare att upptäcka med de tekniska hjälpmedel vi har, säger Karl Hertting.

På Nationellt forensiskt centrum har man provskjutit de 3D-vapen som beslagtagits. Än så länge råder förundersökningssekretess men att det går att skjuta skarpt med ett plastvapen är det ingen tvekan om.

– Det går att bygga vapen som kan avfyra skarp ammunition och skjuta kulor, med en 3D-skrivare - det råder det ingen tvekan om, säger Patrik Hertzman, förste forensiker i Linköping.

Problemet med 3D-vapen är känt även från andra länder. Inom Europeiska samverkansorganet mot brottslighet, Europol, diskuteras nu frågan om plastvapnen, främst med tanke på terrorbrott.

– I det här internationella samarbetet är ju terrorfrågan ganska påtaglig och det är utifrån det perspektivet man pratar om det, säger Karl Hertting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista