Fittja centrum.
Våldtäkten tros ha skett i närheten av Fittja centrum. Foto: Maja Suslin / TT

Fem män åtalas för gruppvåldtäkten i Fittja

1:24 min

Rättegången har inletts mot fem unga män som misstänks för en grov gruppvåldtäkt i Fittja i Botkyrka förra året. Tre av männen är åtalade för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt.

Det var i augusti 2016 som en trettioårig kvinna misstänks ha våldtagits av minst tre män. Våldtäkten genomfördes i ett i trapphus som länge varit ett känt tillhåll för kriminella. 

– Det har varit en ytterst allvarlig och kränkande grov våldtäkt där många fler än de som är åtalade också har varit inblandade men där åklagaren inte har kunnat styrka vilka fler som har deltagit, säger kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz.

Tre av männen misstänks ha sparkat, slagit och hotat kvinnan med kniv, samtidigt som de våldtog henne medan de övriga två skrattat och filmat övergreppet med mobiltelefon.

– Min klient har upplevt rädsla för sitt liv säger Elisabeth Massi Fritz.

Polisens utredning har dragit ut på tiden och först efter tio månader, i juni i år, greps dessa fem personer i åldern mellan 19 och 29.

Det har dröjt och det har uppstått brister i utredningen, menar Elisabeth Massi Fritz.

– De bristerna har man nu försökt att reparera – både från åklagaren och från polisens håll.

Alla de som åtalas nekar, men medger att de har varit på platsen. Två av dem menar att de har haft sex med kvinnan, men nekar till våldtäkt. Det efter att åklagaren lagt fram DNA-bevisning med männens sperma på brottsoffrets kläder.

Ytterligare ett trettiotal prover från brottsplatsen väntar på att analyseras. 

– Det kan visa sig att det blir DNA-träffar på fler gärningsmän och då är ju målet förstås att de ska åtalas för brott.

Enligt kvinnan har åtta till tio personer deltagit i själva övergreppet och lika många kan visa sig vara inblandade. Rättegången i Södertörns tingsrätt i Flemingsberg fortsätter på onsdagen då kvinnan ska ge sitt vittnesmål. 

– Det blir väldigt avgörande när man hör målsäganden om själva händelsen, säger åklagaren Markus Hankkio.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista