Per Hammar
1 av 2
Per Hammar, Liberalerna i Bromma Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Leyla Sözen, Abdul Komaki och Fouad Hannah på Verdandi i Fittja i Botkyrka
2 av 2
Leyla Sözen, Abdul Komaki och Fouad Hannah på Verdandi i Fittja i Botkyrka Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Liberalerna vill se satsning på extratjänster

1:53 min

Liberalerna i Bromma vill att Bromma stadsdelsnämnd ska vara en föregångare när det gäller att anställa personal på så kallade Extratjänster – tjänster till långtidsarbetslösa eller nyanländ där staten tar lönekostnaden.

I en skrivelse till stadsdelsnämnden skriver Liberalerna i Bromma att Stockholms stad måste bli bättre på att ta fram så kallade extratjänster till långtidsarbetslösa eller nyanlända flyktingar.

– Efter valet 2014 lovade Socialdemokraterna att flera tusen långtidsarbetslösa Stockholmare skulle få riktiga jobb, med riktiga löner. Men i början av oktober hade bara drygt 200 stockholmare en extratjänst, säger Per Hammar (L), styrelseledamot för Liberalerna i Bromma och ersättare i stadsdelsnämnden i Bromma.

P4 Stockholm har tidigare kunnat berätta att det skiljer sig en del i hur mycket kommunerna i länet utnyttjar möjligheten att anställa personer på extratjänster.

Enligt arbetsförmedlingen hade Stockholm i oktober anställt drygt 200 personer på extratjänster. Den betydligt mindre kommunen Järfälla hade nästan 160 anställda på samma sätt. I Botkyrka var 38 personer anställda i oktober.

– Livet blir längre med ett arbete, man tänker inte på negativa saker, man tänker att jag ska göra det här bättre, det är bra att ha något att göra, det är viktigt, säger Fouad Hannah som arbetsleder en man som jobbar på en extratjänst på Verdandi i Fittja.

Det är de här värdena Liberalerna lyfter fram när partiet förespråkar att kommunen ska anställa fler på extratjänster. I sin skrivelse till stadsdelsnämnden nämner partiet också att staden går miste om pengar när den inte anställer fler extratjänster.

Enligt Liberalerna har regeringen utlovat extrapengar till kommuner som anställer fler personer på extratjänster. Stockholms stad kan få en premie på 40 miljoner kronor ifall 562 extratjänster finns i staden vid årsskiftet 2017/2018, enligt partiet.

– Som liberal brinner jag för att långtidsarbetslösa ska få en andra chans på arbetsmarknaden, och extratjänsterna är en bra möjlighet för det här, säger Per Hammar.

Liberalerna föreslår att stadsdelen tar fram minst minst 20 sådana tjänster innan årsskiftet.

Vad är en extratjänst?

En extratjänst innebär att en arbetssökande arbetar med jobb inom välfärden, offentlig, kulturell eller ideell sektor.

Extratjänster kan beviljas inom följande verk­samheter:

Sjukvården, skolan, barnomsorgen, äldre­vården och funktionshinderomsorgen som är offentligt finansierade.

Kommunala och statliga myndigheter under förutsättning att anställningen inte är inom verksamhet som erbjuder varor eller tjänster på en marknad.

Kulturell verksamhet och verksamhet för att bevara kulturarvet, ideella idrottsföreningar riktade till barn och ungdomar, registrerade trossamfund samt ideella föreningar med verksamhet som främjar social hjälpverk­ samhet eller omsorg av barn och ungdom.

Arbetsgivaren måste ha ett kollektivavtal eller ha tecknat försäkringar som är likvärdiga med förmåner enligt kollektivavtal i branschen.

Arbetsgivaren får inte ha sagt upp anställda, inom det yrkesområde som extratjänsten avser, på grund av arbetsbrist de senaste tolv måna­derna.

Källa: Arbetsförmedlingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista