Johan Styrud
Foto: Emma Kirkhoff

Läkarföreningen: Det är oroväckande

0:39 min

Två av fem sjukhus i Stockholm kan just nu inte kan erbjuda modern behandling av akuta hjärtinfarkter i ett så kallat pci-labb.

På torsdagsmorgonen berättade P4 Stockholm att Nya Karolinska i Solna tvingas hänvisa patienter till andra sjukhus, på grund av problem med hjärtövervakningen.

Och inte heller St Görans sjukhus kan just nu vårda patienter med akut hjärtinfarkt i sitt pci-labb, på grund av en renovering. De infarktpatienter som behöver genomgå en kranskärlsröntgen eller en ballongvidgning i ett pci-labb, hänvisas till andra sjukhus. 

Renoveringen på St Göran pågår i fyra veckor fram till mellandagarna. 

Enligt landstinget finns det totalt sett kapacitet för hjärtsjukvården i länet. Hanna Holmquist Karlsson, pressansvarig på landstinget understryker att det man gör nu är att man fördelar om de patienter som är på väg in till sjukhusen i ambulans.

Men Johan Styrud, ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, är ändå orolig.

– Det är oroväckande att man inte kan ha den planerade verksamheten. Man visste om att St Göran skulle ta en paus för att bygga om sitt labb. Under en tid kommer det att fungera med hög patientsäkerhet men kommer det att fortsätta då kommer det att bli svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista