Mohammed Qabli.
Mohammed Qabli är besviken över att polisen inte utredde hotet han fick inför rättegången om hans sons död. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Mohammed hotades när han skulle vittna i rätten

2:05 min

De flesta anmälningar om övergrepp i rättssak leder inte till åtal. Huddingebon Mohammed Qabli hotades när han skulle vittna. Han är besviken på att polisen la ner utredningen.

Natten mot julafton 2015 knivskars Mohammed Qablis son Aiman till döds under ett bråk.

Mohammed Qabli fick snabbt höra rykten om vem gärningsmannen var. Han berättade allt för polisen och övertalade också Aimans kompis, som var med vid bråket, att gå till polisen.

För det fanns flera som ville ta saken i egna händer och själv straffa den misstänkte, något som Mohammed Qabli starkt tar avstånd ifrån. 

– Nej, jag skulle aldrig låta någon annan ung bli mördad. Även om han har mördat min son. Det här är min princip, jag vill inte se mera blod på gatorna, säger Mohammed Qabli.

Efter ett tag greps den utpekade och det ledde till rättegång. Senare dömdes han till ett års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

Men inför rättegången säger Mohammed Qabli att han hotades. Han erbjöds 350 000 kronor för att ändra sin historia. Mohammed Qabli polisanmälde hotet.

– Och jag sa till polisen vem det var och var det hade hänt. Vi var bredvid banken i Skärholmen och det finns två eller tre kameror där. Egentligen  borde de tagit del av kamerorna men polisen de struntade i det där, säger Mohammed Qabli besviket. 

Att vittnen hotas räknas som övergrepp i rättssak. Under förra året anmäldes nästan 1 300 sådana fall i Stockholmsområdet.

Men det är få anmälningar som faktiskt utreds och leder till åtal. Ännu färre döms. Dessutom sjunker antalet dömda. Förra året dömdes bara 34 personer i Stockholm, mot 72 fem år tidigare. 

Mohammed Qabli tror att det gör att ännu färre vill vittna – blir de hotade får de ingen hjälp av polisen, menar han.

Han hade vittnat även om det inte gällt hans son.

– Om man ser nånting fel och man bor i det här samhället, måste man rätta till det. Det måste finnas någon som vågar säga nej, säger Mohammed Qabli.

Men den nära vännen, som var med den där kvällen då Aiman dog, ändrade sin historia under rättegången.

Mohammed Qabli är säker på att även han hotats. I dag är han mer besviken på kompisen som inte vittnade än på killen som dödade hans son.

– Jag hälsar inte på honom när jag ser honom. Jag är besviken. Jag kunde backat honom om han vittnat rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista